We hebben allemaal een bankrekening, maar wat je misschien niet weet, is dat je ook een gezondheidsrekening hebt.


Net als bij een normale bankrekening heb je stortingen en opnames. Als je rekening een negatief saldo heeft, begin je rentetarieven te betalen. Hoe hoger het negatieve saldo is, hoe hoger het rentetarief wordt. Net als bij een normale bankrekening kun je een storting doen om uit het negatieve saldo te komen. In de context van gezondheid kan een ongezond leven gedurende 10 jaar een mens misschien niet doden, maar het negatieve saldo groeit snel en op een gegeven moment is er geen tijd meer om de schuld af te betalen. Het goede nieuws is dat het afbetalen van de schuld sneller gaat dan de meeste mensen denken. (Een voorbeeld is dat het omkeren van pre-diabetes bij sommige mensen in ongeveer 2 weken kan gebeuren) Het saldo kan worden gemeten in vier categorieën: slaap, voeding, beweging en sociale contacten. Ik noem deze de vier pijlers van gezondheid, die de basis vormen van mentale gezondheid en geluk.

 

Hoe meten we het saldo?
Voor de meeste mensen zal het voorschrift variëren, vooral als het negatieve saldo erg hoog is. Op basis van mijn ervaring en de wetenschap die ik heb gelezen over deze onderwerpen en waarover ik mensen heb gecoacht, zou ik het algemene voorschrift geven:


Slaap
Storting: elke persoon heeft 7-8 uur slaap nodig. Alle wetenschap is hierover zeer duidelijk.
Opname – In een groep van 10.000 mensen daalt iedereen met minder dan 6-7 uur ongeveer 20% in cognitieve capaciteit.
Er is geen manier om "verloren" slaap in te halen, en als slaap een probleem is, moet het zo snel mogelijk worden aangepakt omdat het de grootste impact heeft op psychologische gezondheid en fysiologisch herstel. Het probleem ligt waarschijnlijk in het dieet en gebrek aan lichaamsbeweging. Het menselijk lichaam is zeer veerkrachtig, dus in tijden van stress (kinderen, werk of sociale contacten) kunnen we nog steeds functioneren met minder slaap, maar het leidt tot een grote opname.


Voeding
Als je een gezond lichaamsvet hebt en geen symptomen hebt van huiduitslag en slechte slaap, is de 80/20-regel vrij handig. Dit betekent dat 80% van de voedingsmiddelen gezond is en 20% minder gezond (een opname).
Precies wat gezond is, hangt af van individuele genen en allergieën. Als je metabole problemen hebt, problemen met je slaap of libido, veranderen de percentages en in sommige gevallen, zoals bij diabetes, is er geen "speling" over om een opname te doen zonder ernstige gezondheidsproblemen.


Beweging
Storting – dagelijkse beweging zoals lopen en het volledige bewegingsbereik van gewrichten gebruiken in alledaagse activiteiten. Training gericht op kracht 3-4 keer per week en 2 dagen per week gemakkelijker cardio zoals fietsen, wandelen of joggen.

Gebruik de 10 fysieke vaardigheden: uithoudingsvermogen, uithoudingsvermogen, kracht, flexibiliteit, kracht, snelheid, coördinatie, behendigheid, balans en nauwkeurigheid wekelijks. We noemen dit CrossFit.


Opname – langdurig zitten en inactiviteit. Het lichaam heeft een eenvoudige regel: gebruik het, of verlies het. Dit betekent dat als je een gewricht of een spier niet gebruikt, het zal verstijven en krimpen. Trainen op een slecht dieet kan ook schadelijk zijn, en een teken hiervan is de hoeveelheid topsporters die nierstenen krijgen of pre-diabetisch worden door zware consumptie van voedingsmiddelen met een hoog glycemische index. Ook moet de balans van training relevant zijn voor de huidige conditie van fitheid. Daarom hebben we de gezondheids- en fitnesskaart en schalen we onze bewegingen en trainingen om aan elke individu te voldoen waar hij of zij is en hen van daaruit omhoog te bewegen op de gezondheids- en fitness ladder.

 

Sociale contacten
Storting – sterke sociale banden met wie je kunt praten over je diepste angsten en hoogste vreugde. Het is niet altijd de hoeveelheid mensen die iemand kent die belangrijk is, maar hoe sterk de banden zijn. Hoeveel tijd mensen nodig hebben met hun nauwe relaties hangt veel af van het persoonlijkheidstype. Introverten hebben misschien minder mensen nodig maar sterkere banden, terwijl extraverten energie halen uit veel sociale interacties met verschillende sociale vaardigheden.
Opname – geen sociale banden of zeer giftige relaties zijn zware opnames met zeer snelle impact op onze gezondheid. De mate van belangrijkheid is nogal onthullend wanneer je weet dat de zwaarste straf in de gevangenis is om alleen te zijn. De meeste mensen spenderen liever tijd met verkrachters, moordenaars en andere nare mensen dan alleen te zijn.


Een minder dramatische manier om dit te stellen, is om te zien hoe belangrijk het is voor onze leden om met een coach of andere mensen te trainen. Een manier om je account hier te meten, is eenvoudig het aantal sociale contacten te tellen en misschien "ongeloste" conflicten om te zien of je tevreden bent of niet. Het kan een glijdende schaal zijn of een binaire, ja of nee.

 

Hulp nodig om te werken aan deze pijlers? Boek dan hier je gratis intake en wij gaan jou hiermee helpen!